4+1 gyakori kérdés és válasz a reumatoid artritisz kapcsán

Az alábbiakban a reumatoid artritisz betegséggel kapcsolatos, gyakran felmerülő kérdésekre találhat választ…

1 – Mi okozza a reumatoid artritiszt?

Önmagában egyetlen konkrét ok sem tehető felelőssé a betegség kialakulásáért. Örökletes tényezők, környezeti ártalmak, fertőzések egyaránt szerepet játszhatnak, és általában együttesen indítják el a gyulladásos ízületi folyamatot.

2 – Sérülés, trauma okozhat-e reumatoid artritiszt?

Sokan egy sérüléshez, ránduláshoz kötik tartóssá váló ízületi fájdalmuk, gyulladásuk kezdetét. Előfordul, hogy az ilyen külső behatások csupán felhívják a figyelmet a betegségre, ugyanakkor az is előfordul hogy valóban oki szerepet játszanak a betegség elindításában.

3 – Örökölheti-e a gyermek a betegséget?

A betegséget nem egy hibás gén okozza, ezért a reumatoid artritisz közvetlenül nem öröklődik, megfigyelték azonban, hogy a gyulladásos mozgásszervi kórképekre való hajlam viszont öröklődhet.
Amennyiben a gyermek véletlenül mindkét szülőtől örököl a betegségre hajlamosító gént, akkor a betegség esélye némileg megnő – Természetesen a hajlamosító géneket hordozóknak csupán egy része betegszik meg.

4 – Milyen egyéb betegségekre hajlamosíthat a reumatoid artritisz?

Mind maga a betegség, mind a szedett, az immunrendszert gyengítő gyógyszerek miatt fokozódhat a fertőzések kialakulásának veszélye, ezért az artritiszes betegnek komolyan kell vennie a banálisnak látszó fertőzést is, és mihamarabb orvoshoz kell fordulnia!

A betegség és az esetleg szedett szteroid készítmények csontritkulást okozhatnak, ezért javasolt évente csontsűrűség-vizsgálatot végezni – Az artritiszhez társuló csontritkulás diétával, vitaminokkal, gyógyszerekkel jól kezelhető!

Az utóbbi időben derült ki, hogy reumatoid artritiszben fokozódhat az érelmeszesedés, és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye! Ezért érdemes ennek megfelelő egészséges életmódot választani, rendszeresen ellenőrizni a koleszterinszintet, a vérnyomást, időnként EKG-t vagy az erekre irányuló ultrahangos vizsgálatot végeztetni.

+1

A gyógyszerek szedése mellett mit tehetek, hogy állapotom javuljon?

Sajnos a reumatoid artritisz általában nem gyógyul meg teljesen, de számos nem gyógyszeres, elsősorban életmódi változtatás segíthet a beteg állapotán.
Egyes eredmények arról számolnak be, hogy az étkezési szokások módosításával a betegség lefolyása esetleg enyhébb lehet. Így az olajok (pl. halolaj, olívaolaj), a telítetlen zsír-savak előnyt élveznek a zsírokkal, a fehér hús a vörössel és a belsőségekkel, a fehérbor a többi alkoholos itallal szemben. A dohányzás ebből a szempontból is mindenképpen káros. A vitaminok, nyomelemek közül egyes tudományos adatok például a szelén, a cink, az A- és az E-vitamin kedvező hatásáról számoltak be.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]