Így csökkentse a reuma okozta kínzó fájdalmakat hatékonyan!

A reumás ízületi gyulladás esetén pihenni kell Még az enyhe reumás ízületi gyulladás is igen kimerítő lehet. Szót kell fogadni a szervezet figyelmeztetéseinek, és be kell iktatni nyugalmi időszakokat, hogy visszanyerjük az elvesztett erőnket.

Ha a betegség fellángolásakor minden órában 15 percet pihenünk, erősebbnek és munkaképesebbnek érezzük majd magunkat. Többet tudunk teljesíteni, mint ha pihenés nélkül egyvégtében dolgoznánk.

Helyes légzéssel a stressz ellen

Senki sem tudja a stresszt teljesen kiiktatni az életéből, de meg kell próbálni legalább úrrá lenni rajta. Ez azért is fontos, mert a stressz megzavarja az immunrendszer működését, ami az izmok megfeszüléséhez vezet. Mindkettő súlyosbíthatja a reumás ízületi gyulladás tüneteit.

Bár a lazítás módja egyénenként változó, az alábbi tanács talán jól használható. Behunyt szemmel üljünk le egy kényelmes székre, és lélegezzünk mélyeket úgy, hogy be- és kilégzéskor érezzük, hogy a gyomrunk emelkedik és süllyed. Ha ezt nem érezzük, nem lélegzünk elég mélyen. Végezzük el ezt a légzési gyakorlatot napjában egyszer-kétszer, alkalmanként 15 percig.

Közben képzeletben kellemes képeket vetíthetünk magunk elé, vagy képletesen kivetíthetjük a fájdalmat és a stresszt. Rájuk összpontosítva igyekezzünk eltüntetni azokat.

Feszítés és lazítás

A fokozatos ellazítás módszere a következő: feküdjünk hanyatt, és vegyünk néhány mély lélegzetet. Feszítsük meg a lábfejek és a vádlik izmait, majd néhány másodperc után lazítsuk el. Haladjunk felfelé a következő izomcsoporthoz, és sorban feszítsük meg és lazítsuk el a combok, a fenék, a has, a karok, a kéz és a vállizmait. Mire a gyakorlat végére érünk, meglepve tapasztaljuk, hogy sokkal nyugodtabbak vagyunk. Naponta egyszer-kétszer végezzük el a kb. 15 perces gyakorlatot.

Étrendi változtatások

Sokan azt tapasztalják, hogy reumás ízületi gyulladás esetén a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel érik el a legjobb eredményeket. Való igaz, az aszpirin vagy az ibuprofen látványosan csillapítja a fájdalmakat (a paracetamol kevésbé, mivel mérsékeltebb a gyulladáscsökkentő hatása). Bár ezeken kívül is létezik még számos egyéb fájdalomcsillapító, nem árt az étkezésre is odafigyelni.

Noha általában az a vélemény, hogy az étrend nem nagyon befolyásolja a betegség lefolyását, két esetben mégis szerepet játszhat. A betegek egy kisebb csoportjának a tüneteit a fennálló ételallergiájuk súlyosbíthatja, és ez ellen megfelelő diétával lehet védekezni.

Másrészt kimutatták, hogy bizonyos ételek fogyasztása súlyosbíthatja a reumás ízületi gyulladást. Mindenki másképp reagál a különböző ételekre, de a leggyakoribb káros hatást az állati zsiradékok, a kukorica- és a napraforgóolaj, a tej, a tojás, a gabona, a citrusfélék, a koffein, a paradicsom és a csokoládé fejti ki. Megfigyelések szerint ha a bűnöst az ember kiiktatja, az összes tünet elmúlik. Többnyire nem könnyű megállapítani, melyik étel a felelős a reumás panaszokért..

Találjuk meg a bűnöst!

Kérjük ki a szakorvos tanácsát, aki összeállítja a tiltó listát, megmondja, mely ételek jöhetnek szóba, és a leggyakrabban fogyasztott étellel kezdve sorra hagyjuk el azokat. Legalább négy hétig tartózkodjunk a tesztelt étel fogyasztásától.

Ha ez a módszer nem hoz sikert, térjünk rá a szigorú kizárásos étrendre, amikor kezdetben csak néhány féle ételt fogyasztunk, majd fokozatosan bővítjük az étrendet más élelmiszerekkel. Ezzel a módszerrel rá lehet akadni a bűnösre, viszont fennáll annak a veszélye, hogy tápanyaghiány alakul ki. Ezért a diétát csak orvosi tanácsra és felügyelettel alkalmazzuk!

Napjainkban még nem tisztázott a zsírnak az ízületi gyulladásban játszott szerepe. Kimutatták, hogy a halakban található omega-3 telítetlen zsírsavak gátolják a szervezetben az ízületek gyulladását okozó immunreakciót. Bostoni kutatók tíz olyan vizsgálat eredményeinek átfogó elemzését végezték el, amelyek az omega-3 zsírsavak hatását kutatták reumás ízületi gyulladás esetén.

Kisfokú, de kimutatható javulást tapasztaltak az ízületek érzékenységében és reggeli merevségében azoknál a betegeknél, akik három hónapon át kis adagban halolaj-kiegészítőket fogyasztottak. A Washington állambeli Seattle egyetemén a kutatók azt találták, hogy azok a reumás ízületi gyulladásban szenvedő nők, akik hetente legalább kétszer ettek halat, kevésbé panaszkodtak ízületi fájdalmakra, mint azok, akik hetente csak egyszer vagy egyszer sem fogyasztottak halételt. Az adag, amelynek már kimutatható hatása van, napi 3-5 g omega-3 zsírsav, illetve 15- 22 dkg lazac vagy tonhal.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]