Vállfájdalom kínozza? Így szabaduljon meg tőle!

A váll-karfájdalom e különleges eseténél a felelős nyak-vállizomzat kerül előtérbe, de a porcok, inak és a vállízület ízületi tokja is hozzátartoznak. Ezért beszélünk egy ún. “fájdalomútvonalról“, mely egészen az ujjakig is elérhet.

A fájdalom a teniszingerléses könyökhöz hasonló – irritációs fájdalom a felkarcsont csonthártyájában, vagy a felkar ízületi fejének elülső oldalán. Itt, egy különösen markáns, jól kitapintható dudorhoz nőttek hozzá a törzs és vállöv izmainak inai, ezen a ponton adják tovább a húzásukat, amíg az annyira nem irritáló, hogy már fáj. Ez mindig akkor történik, ha mozgatjuk a karunkat, például bele akarjuk dugni a pulóver ujjába, az ingünket be akarjuk tűrni a nadrágba, fel akarjuk húzni hátul a szoknyán a cipzárt, vagy fel akarunk kötni egy kötényt.

Kerüljük a fájdalmas mozgásokat!

A fájdalom, ami ezeknél a kargyakorlatoknál jelentkezik, végül annyira erőssé válik, hogy a test védekezik ellene – úgy, hogy ezeket a mozgásokat egyszerűen nem engedi. Ha ez a reflexes mozgáskorlátozás hosszabb ideig tart, akkor a vállízület tokja fokozatosan összezsugorodik, ami már mechanikus mozgásgátláshoz vezet, és ennek következtében a vállizomzat leépül. Ilyenkor a diagnózist mi magunk is megállapíthatjuk, ha belenézünk a tükörbe: ha két oldalunkat összehasonlítjuk, az érintett váll láthatóan vékonyabb, mint az egészséges. Ha éjszaka ráfekszünk a karunkra, egyre duzzadtabb lesz, és a fájdalom olyan erőssé válhat, hogy talán már aludni sem tudunk. 

Ezt a váll-karfájdalmat a háton keresztül kellene kezelni, mert amíg a felelős izmok nem nyerik vissza normál nyúlási képességüket és nem képesek nyugalmi ellazulásra, akkor sem az inger, sem ezzel együtt a fájdalom nem múlik. Ilyenkor aztán az ízületi tokot és az ín eredési helyét is kezelni kell. 

Kezelési lehetőségek

Alapszabályok

– Tehermentesítő fekvés alvás közben: hanyatt fekvéskor a kart támasszuk alá egy párnával, hogy a súlya ne húzza a vállat, és ezáltal ne ingerelje. Oldalfekvésnél fejünket és nyakunkat egy kemény párnával úgy támasszuk alá, hogy ne gyakoroljanak nyomást a vállra. Erős fájdalomnál a kart egy vastag párnán pihentessük, amit magunk elé teszünk.

– Karunkat lehetőleg ülés közben is támasszuk alá, hogy a vállat tehermentesítsük; járás közben bizonyos körülmények között kössük fel, hogy elvegyük a súlyát. 

Ezt tehetjük mi magunk

– Tegyünk jeges borogatást az elülső vállcsúcs fájó pontjára, mintegy öt percig, majd masszírozzuk meg a vállat, és újra tegyünk rá jeget.

– Erős meleg igény esetén nedves meleg borogatást (Fango), fűthető párnát vagy hősugárzót tegyünk a nyak és a lapocka területére; de ne közvetlenül a vállcsúcs fájó pontjára. 

– Az érintett vállizmokat masszírozzuk meg magunk. Nyomjuk rá hüvelykujjunkat a felkar elülső oldalán lévő fájó pontra.

– Masszírozzunk meg vérkeringést serkentő olajokkal és kenőcsökkel a fájó helyet és a feszült nyakizmokat

Így segíthet a terapeuta

Gyógytorna alkalmazása: tartásjavító gyakorlatok a vállöv tehermentesítésére, izomnyújtásra.  

A vállízületek nyújtása húzással.

A lapocka mozgósítása.

Aktív gyakorlatokkal a váll mozgásterének fokozatos növelése. 

– Akupunktúra.

– Elektroakupunktúra.

– Neurálterápia.

Kerüljük a fájdalmat fokozó tevékenységeket:

A tenisz, a dobó sportágak, de a golf is súlyosbíthatja a fájdalmat. Minden tevékenység, mely dörzsölést és nyomást gyakorol a karra, már eleve ártalmas, ezért ezreket okvetlenül iktassuk ki a mindennapjainkból.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]